18.1 C
istanbul
Cumartesi, Ekim 12, 2019

Gezi Notları

Türk mutfağının gücü nereden geliyor?

Cevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde...

Gezmek yaşamaktır

Türkiye’de bir zamanlar tatil denince akla, deniz, kum, güneş üçlüsü geliyordu. Kızgın kumda yatmak, kızgın güneş altında kavrulmak, denizde bir iki kulaç atmak… Hepsi bu kadar. Tatil süresince her gün yinelenen eylemler. Sonra benim çıkardığım...

Açık Hava Gurme Lezzetler Festivali Yoğun İlgi Gördü

Türkiye’nin en geniş kapsamlı Gastronomi festivali, Açık Hava Gurme Lezzetler Festivali GurmeFest – İstanbul 11- 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında 12 bin ziyaretçiyi ağırladı. Sarıyer Event Garden bahçelerinde ilk kez gerçekleştirilen Festivale 7’den 70’e...

Salyangozla aramız düzeliyor mu?

Salyangozu ilk kez 20’li yaşlarımda, Lyon’da yemiştim. Sevmiş miydim? Aklımda kalmamış. Sonraki yıllarda her Fransa ve Amerika gezimde yedim. Yedikçe de çok sevdim. Önce bir açıklama yapalım: Sümüklüböcekle salyangozu karıştırmamak lazım. Salyangoz evi, barkı olan...

Hatay’ın en lezzetli mekânları

Hatay bence gastronomi turizminin en önde gelen kentlerinden biri... Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle ortaya muhteşem bir mutfak çıkmış. Masalar öylesine lezzetli yemeklerle donanıyor ki insan hangisinden başlayacağını şaşırıyor. İşte Hatay'ın...

Çanakkale ‘yemeksiz’ geçilmez

Çanakkale mutfağı hakkında ne kadar bilginiz var? Sadece balıkları sayacak olursanız, “Yanılıyorsunuz” derim. Bu kentin mutfaklarında çok lezzetli yemekler pişer. Örneğin Oğmaç çorbası, iskorpit çorbası, patlıcanla yapılan tumbi, mantıyı andıran metez, melki köftesi, tarhanalı...

Gaziantep yemekle bitmez!

Yemek deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Gaziantep. Adını anınca bile insanın ağzı sulanır. Onun için de gastronomi turizminden en büyük payı bu kent alır. Buranın mutfağının gücü güneşten ve topraktan gelir. Bütün şehir halkının...

Yeşilli, Mavili Batum

Oraya gitmeden bile Batum’un ne kadar yeşil olduğunu görmüştüm. Bir Karadeniz yolculuğu sırasında, Sarp sınır kapısının ardındaki yeşil tepeler, Batum’un rengini ele vermişti bana. Artvin’in Camili Köyü’nde de aynı yeşil tepeler karşıma çıkmıştı. Muhtar,...

Dünyanın Kahvaltısı

“Kahvaltıyı krallar gibi yapacaksın”. Bu, diyet ve sağlık konularına takıntılı olanların ağızlarına sakız olan bir slogan. Yani sofrada ne bulursan silip süpüreceksin. Korkma, önünde uzun bir gün var. Yediklerini yakarsın, hatta bu krallara layık...

Evinizin gazına basın

Başlık size garip gelebilir ama öyle. Okuyacağınız yazıda, evinizi dilediğiniz yere götürebileceğiniz anlatılıyor. Evi hareket ettirmek için gaza, durdurmak için frene basıyorsunuz. Yani canınız nereyi çekerse, evinizi oraya park ediyorsunuz. Bazı okurlarım, çeşitli yollarla bana...