Sahrap Soysal: Ramazan güllaç olmadan olmaz

0
227
Turkish traditional dessert gullac is being served with tea
Sahrap Soysal Instagram canlı yayınında Mehmet Yaşin’in sorularını yanıtladı. Mehmet Yaşin Ramazan ayı için Sahrap Soysal’a sorular sordu ve tarifler istedi. Sahrap Soysal ise nefis bir tarif verdi. İşte o söyleşi;
Mehmet Yaşin: Türk Mutfağı denince ilk akla gelen isim Sahrap Soysal.
Ramazan geliyor. Ramazan denince aklıma ilk gelen şey ise sıcak pide. Ortaköy’de küçükken ekmeği ben alırdım ve kuyruğa ben girerdim. Aldığım pidenin yarısını eve gidinceye kadar yerdim. Sonra annemden de azar yerdim. Sizin ramazan hazırlıkları nelerdir?
Sahrap Soysal: Ramazanda hep biz kilo veririz. Akşam yemeğinde tıkanırız. Güllaç olmadan olmaz. Lavantalı salepli bir güllaç yaparım. 6 yaprak güllaç yaprağı, bir litre su, kuru lavanta çicekleri ve ceviz kullanıyorum yaparken. Bir de fındık. Nar da çok yakışıyor.
Mehmet Yaşin: Pide yapmak ustalık işiydi eskiden. Bir ay  önceden İstanbul’a  özel pideciler gelirdi. Şimdi onlar da makineleşti ama ben her türlüsünü severim hele onun içine kaşar ve pastırma koyunca harika olur. Sizce iftar sofraları nasıl?
Sahrap Soysal: Su böreğini, lahana dolmasını çok güzel yaparlar bizim karadeniz tarafında. Artık ramazan için balığı da devreye soktuk. Balık yapıyoruz. Zeytinyağlı koyuyoruz sofraya; bir barbunya, kereviz, pırasa muhakkak ortaya koyuyoruz. Pastırma baş köşede Kastamonu pastırmaya özellikle bayılıyoruz. Tulum peyniri, Erzincan tulum peyniri  sizin de sevdiğiniz kargı tulumuna bayılırım. Bir de biz zeytini de çok seviyoruz. Gemlik zeytin iri ve buruşuk sele zeytini.
Mehmet  Yaşin: Hurma da olması lazım iftar sofrasında.
Sahrap Soysal: Hurmaya çok meraklı değilim ama bal kaymağa bayılırım. İftardan sonra bizde önce çorba içilir. Yeşil mercimek çorbası, baduş aşı çorbası, ben ekşili çorbaları severim. sulu köfte gibi minik yaparım. Sebzeli etli ekşi çorbalar sonra mutlaka zeytinyağlı yeriz mevsimine göre tabii. Pırasayı düdüklüyle pişirince lokum gibi olur ben bayılırım.
Mehmet Yaşin: Ben de portakal suyunda pişirmeye bayılırım.
Sahrap Soysal: Sonra bir salata, roka, kıvırcık, marul, nar ekşisi olmalı. Zeytinyağı Akhisar’dan. Bir de ben salata soslarına şimdi hardal da ekliyorum bazen bir kaşık da bal.
Ana yemekte evde köfte yapıyoruz. Izgara köfte. Suzan Kardeş bana bir tarif verdi. Bir kilo dana döş tek çekim, bir su bardağı un, iri boy 1 adet soğan, yarım demet maydanoz, bir paket karbonat, bir adet de yumurta akı, tuz, karabiber, kırmızı toz biber. Buna şekil verip fırında kızartın bu çok güzel olur Suzan Kardeş köftesi derim ben buna. 200 derece 30 dakika pişirin. Pufidik oluyor, kabarıyor, kızarıyor. Ben baharatlı köfteyi severim.
Mehmet Yaşin: Ben de kimyonu fazla severim.
Sahrap Soysal: Sonra biz pilav ya da makarna pişirmiyoruz ama ben mantarlı ya da sebzeli  bulgur severim.Onları pişiriyorum. Size bir sürprizim var Adıyaman’ın top helvasını yaptım şeker yok, yağı çok az. Susam ve bir bardak unla kavurdum yarım su bardağı da ceviz içi var pekmezle tatlandırdım. Bunu da çok beğendim üzüm pekmezini seviyorum ben.
Mehmet Yaşin: Sahur adeti var  mı sizde?
Sahrap Soysal: Biz geç vakit yeriz ve yatarız, bol miktarda çay içeriz. Ben 10 bardak çay içiyorumdur.
Mehmet Yaşin: Ne yapıyorsunuz şimdi gezilerde yok?
 Sahrap Sosyal: Azarbaycan’a gidiyordum şimdi gidemiyorum. Onları çok seviyorum. Onlar da beni seviyorlar.
Mehmet Yaşin: Onlarla benzeşen yemeklerimiz nedir?
Sahrap Sosyal: Pilav, kestaneli, kayısılı, etli ama onlar pilavı ayrı, etli karışımı ayrı pişirip sofrada birleştiriyorlar. Dolmalar çok iyi, pip yaprağı dolması, gürgen ağacı henüz olgunlaşmadan o yapraklar toplanıyor, o yapraklar salamura olup dolmaya oluyor. Ayva yaprağı, her çeşit yaprakla dolma sarıyorlar.
Mehmet Yaşin: Onlar eti çok seviyorlar değil mi?
Sahrap Soysal: Evet, onlar etsiz yemeğe yemek demiyorlar.
Mehmet Yaşin: Lokanta kapalı şimdi sizin nasıl gidiyor?
Sahrap Soysal: Kapandı, arkadaşlara izin verdik. Herkes meraklı ne zaman açılacak diye bekliyorlar. Hazirandan önce beklenmiyor tabii açılması. Yeme içme sektörü çok zor durumda çocukların maaşlarını vermeye çalışıyoruz. Virüs bizim hayatımızı çok etkiledi. Ekonomik açıdan da çok zor.
Mehmet Yaşin: Sizin restoranın müşterilerinin yarısı yabancıydı o zamanlar virüs öncesi gelen turistler en çok neyi seviyorlardı?
Sahrap Soysal: Mezeye bayılıyorlar, semizotlu kabaklı nazik kız salatam var. Elma da katarım içine mesela buna bayılırlar. Fellah köfteyi çok severler bal kabağıyla karıştırırım. At çekirdeği koyarım. Kuzu etini seviyorlar. Izgaraları seviyorlar ama bence yabancılar en çok meze seviyorlar.
Mehmet Yaşin: En sevdiğiniz mutfak neresi?
Sahrap Soysal: Türk mutfağını çok severim. Antakya mutfağını severim. Ege mutfağına bayılırım.
Mehmet Yaşin: En sevdiğin yemek?
Sahrap Soysal: Ot kavurma, radika, ebe gümeci. Zeytinyağlı, limonlu, sarımsaklı, yoğurtlu, cevizli. Arapsaçı kavurmasını da çok severim. Sonradan otçu oldum ben.
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
Paylaş
Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.