4.5 C
istanbul
Perşembe, Ocak 28, 2021

Lezzetli Yemekler

Dünya sofralarının ortak yemeği: Yahni

Yahninin önemini neden kimse vurgulama gereksimini duymaz, bunu anlamakta zorluk çekerim. Belki de “yüksek” bir konu olmadığı için kalemşörlerimiz kalem oynatmaktan kaçınmışlardır. Halbuki yahni, tüm dünya mutfaklarının ortak lezzetidir. Hiçbir şeyde fikir birliği yapamayan...

Yumurta nasıl kırılır?

“Ben, yumurta dahi kıramam!”. Erkeklerin mutfakla ilişkilerinin olmadığını anlatmak için arkasına sığındıkları cümle. Bu kadar basit bir işi yapamamakla insan nasıl övünür ki? Aslında, “ben öyle kadınsı işlerin adamı değilim” demek isteyen “sert” erkeklerin...

Tostun Anatomisi

Midemiz “acıktım” sinyali verince aklımıza ilk gelen yiyecek tost olur. Genelikle de kaçırdığımız öğünü telafi etmek için başvurduğumuz yiyecektir tost. İki dilim ekmek arasına sıkışan bu lezzetli yiyecek, yaratıcılığa açıktır. Önemli olan, o iki...

Dünyanın sevdiği yemek: Mantı

Mantıyı sevenler el kaldırsın! Göremiyorum ama çoğunuzun el kaldırdığını biliyorum. Hamur, kıyma, sarımsaklı yoğurt, biberli yağ. Bu birlikteliğin lezzetsiz olmasına imkan var mı? Hem de insanı şaşırtan, tahrik eden, bağımlı kılan, mutluluk bağışlayan bir...

Dondurmam Kaymaaak

“Dondurmam kaymaaaak!” Artık büyük kentlerin mahalle aralarında yankılanmayan bir davet. Hem seyyar dondurmacılar bitti, hem de eski mahalleler. Ayrıca ben de o sesi heyecanla bekleyecek yaşı çoktan geçtim. Böyle yazılar da aklıma hep, çocukluğumun Ortaköy’ü...

Bana sosunu söyle, sana nereli olduğunu söyleyeyim

Çinliler, yemeklerini ekşi, tatlı, acı, gevrek ve tuzlu tatları içeren soslarla tatlandırırlar. Bu tatlar ayrı ayrı kullanıldığı gibi, birbirleriyle karıştırılarak da kullanılır. Bu karışımlardan en çok rağbet göreni tatlı-ekşi birlikteliğidir. Ayrıca, lotus çiçeği kökünden...

Muhteşem Süleyman’ın Balığı

Karadenizliler kusura bakmasın, ne Osmanlı’da, ne Cumhuriyet Türkiyesi’nde kimse hamsiyi balık yerine koymamıştır. Karadenizlilerin baş tacı bu küçük balık, ne yazılara konu olmuş, ne ziyafetlerin mönüsünde yer almıştır. Kelimenin tam anlamıyla yok sayılmıştır. Özellikle sarayda...

Bahar lezzetlerinin peşinde

Oğlak kebabının tam zamanı Baharda, Trakya’ya renkli halılar serilir. Hakim renk yeşildir. İnsan çevredeki manzaraları seyretmekten araba kullanmaya zorlanır. Trakya denince akla hemen köfte gelir ama bu mevsimde oğlak tandırın da lezzeti damakları şaşırtır. Köfte...

İki dilim arasındaki lezzet: Sandviçler

Sandviç aşkım taa ilk gençlik yıllarıma dayanır. Ortaköy’de Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken, öğle yemeklerimin değişmez gıdasını, yarım ekmek arasına yapılan sandviç oluştururdu. O ekmeğin içine neler sığdırmazdım ki… Dereboyu Muvakkit sokakta, bugünkü şarküterileri andıran...

Lezzetli yolculuklar – 1

Bu günlerde havalar yaz yalancısı olsa da, bu aylarda yola çıkmanın pek tadı tuzu olmuyor. Genelde sabahları, duman grisi bir aydınlık, isli bulutlar, ıslak bir gökyüzü… Bunlar gitmek yerine kalmayı çağrıştıran görüntüler… Ama önünde...