8.3 C
istanbul
Salı, Nisan 7, 2020

Lezzetli Yemekler

Dünyanın sevdiği yemek: Mantı

Mantıyı sevenler el kaldırsın! Göremiyorum ama çoğunuzun el kaldırdığını biliyorum. Hamur, kıyma, sarımsaklı yoğurt, biberli yağ. Bu birlikteliğin lezzetsiz olmasına imkan var mı? Hem de insanı şaşırtan, tahrik eden, bağımlı kılan, mutluluk bağışlayan bir...

Dondurmam Kaymaaak

“Dondurmam kaymaaaak!” Artık büyük kentlerin mahalle aralarında yankılanmayan bir davet. Hem seyyar dondurmacılar bitti, hem de eski mahalleler. Ayrıca ben de o sesi heyecanla bekleyecek yaşı çoktan geçtim. Böyle yazılar da aklıma hep, çocukluğumun Ortaköy’ü...

Bana sosunu söyle, sana nereli olduğunu söyleyeyim

Çinliler, yemeklerini ekşi, tatlı, acı, gevrek ve tuzlu tatları içeren soslarla tatlandırırlar. Bu tatlar ayrı ayrı kullanıldığı gibi, birbirleriyle karıştırılarak da kullanılır. Bu karışımlardan en çok rağbet göreni tatlı-ekşi birlikteliğidir. Ayrıca, lotus çiçeği kökünden...

Kuru fasulye

Bir zamanlar diye yazıya başlarsak: O zamanlar kuru fasulye fakir fukaranın sofrasından hiç eksik olmazmış. Ucuz olduğu için dar gelirlilerin en önemli besin kaynağı imiş. Onun için nimetten sayılırmış. Etrafa gösteriş yapanlara, “kendini fasulye...

Sakatat: Mutfakların Baş Tacı

Bugün size, sakatat yemeklerinden bahsedeceğim. Hemen yüzünüzü buruşturup, sakın sayfayı kapatmayın. Çünkü bu konu oldukça önemli. Sakatat yemekleri olmasaydı, dünya mutfağı bu kadar lezzetli ve çeşitli olmazdı. Bu yazıyı yazmak nereden aklına geldi diye soracak...

Muhteşem Süleyman’ın Balığı

Karadenizliler kusura bakmasın, ne Osmanlı’da, ne Cumhuriyet Türkiyesi’nde kimse hamsiyi balık yerine koymamıştır. Karadenizlilerin baş tacı bu küçük balık, ne yazılara konu olmuş, ne ziyafetlerin mönüsünde yer almıştır. Kelimenin tam anlamıyla yok sayılmıştır. Özellikle sarayda...

Bahar lezzetlerinin peşinde

Oğlak kebabının tam zamanı Baharda, Trakya’ya renkli halılar serilir. Hakim renk yeşildir. İnsan çevredeki manzaraları seyretmekten araba kullanmaya zorlanır. Trakya denince akla hemen köfte gelir ama bu mevsimde oğlak tandırın da lezzeti damakları şaşırtır. Köfte...

İki dilim arasındaki lezzet: Sandviçler

Sandviç aşkım taa ilk gençlik yıllarıma dayanır. Ortaköy’de Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken, öğle yemeklerimin değişmez gıdasını, yarım ekmek arasına yapılan sandviç oluştururdu. O ekmeğin içine neler sığdırmazdım ki… Dereboyu Muvakkit sokakta, bugünkü şarküterileri andıran...

Lezzetli yolculuklar – 1

Bu günlerde havalar yaz yalancısı olsa da, bu aylarda yola çıkmanın pek tadı tuzu olmuyor. Genelde sabahları, duman grisi bir aydınlık, isli bulutlar, ıslak bir gökyüzü… Bunlar gitmek yerine kalmayı çağrıştıran görüntüler… Ama önünde...

Bahar Tarifleri – 2

TAZE BAKLA Taze baklanın tam zamanı…Pazarlarda çok körpe olanını bulmak mümkün… Zeytinyağlı Taze Bakla MALZEMELER 1 kg. bakla 3 yemek kaşığı zetinyağı 1 silme kaşık un 1 orta boy soğan 1 kesme şeker 1/2 demet dereotu Tuz 1 limon Baklalar kararmaması için ayıklanan kısımlar 1 limon...