10.4 C
istanbul
Perşembe, Şubat 13, 2020

Lezzetli Yemekler

Bizim acımız baldan tatlı

Bir yiyeceğin ya da sosun acılık derecesi ‘Scoville Skalası’ adındaki bir tabloyla ölçülüyor. Başlıktaki iddiamın arkasında işte böyle bir bilimselliktle duruyorum. Ülkemizdeki en acı biber 30.000-50.000 Scoville. Yani acı sıralamasında çok baldan tatlı.   Güneydoğu bölgesinde yaşayanlar...

Peynir bizim işimiz

Anadolu çok zengin bir peynir hazinesine sahip. Fransız, İngiliz, İtalyan peynirlerini anlatmakta gösterdiğimiz cömertliği biraz da bizim peynirlerimizin tanıtımı için göstersek keşke! Peynir almadan önce bıçak ucuyla yapılan tadımları çok severim. Özellikle Londra’daki asırlık dükkânlarda...

Denizi yiyormuş gibi hissedeceksiniz

Daha çok denizkestanesi olarak bilinen karadiken, özellikle Ayvalık meyhanelerinde ‘mezelerin hası’ kabul edilir. En makbulü çiğ yemektir. Her bir yumurtaya bir damla limon, bir damla sızma zeytinyağı... Kaç yıl önceydi, -epey eski olmalı ki hatırlamıyorum-...

Şimdi Lüfer Zamanı

Hep lezzetli, hem ucuz hem de çok bol O, asil bir Boğaziçi kraliçesidir. Ve bütün denizlerin en lezzetli balığıdır. Hangisi derseniz cevabı hazır: Tabii ki Lüfer. Şu günler Lüferin en lezzetli olduğu günlerdir. Lezzeti kadar...

Lanetli ama lezzetli

Güzelim baklayla uzun yıllar aram açıktı. Tadını bilmediğim halde onu hiç sevmezdim.  Çocukluk yaşlarımda annem bakla pişirdiği zaman eve girmezdim. Ta ki etrafa sinen bakla kokusu gidene kadar. Hatta bu sebzeyi pişirdiği için anneme...

Yol Üstü Lezzet Durağı: Mavi Pide

Marmaris’ten Datça’ya giderken Bozburun sapağına gelmeden hemen solda Mavi Pide var. Sloganı: “Hem temiz hem leziz”. Gerçekten çok lezzetli pideler. Közlenmis patlıcan ve kuşbaşılı ve otlu çökelekli pideler muhteşem. Üstüne elmali, muzlu, fındıklı pide damak...

Kuşların Konmadığı Lezzet: Kuşkonmaz

Bahara hem rengini hem de tadını veren, binbir çeşit ottur. Onun için baharın rengi zümrüt yeşilidir. Bu renge katkısı olanlardan biri de Kuşkonmaz’dır. Sıcağı, kumu, nemi seven bu narin bitki Türkiye’nin çeşitli yörelerinde çeşitli...

Yeşilli, Mavili Batum

Oraya gitmeden bile Batum’un ne kadar yeşil olduğunu görmüştüm. Bir Karadeniz yolculuğu sırasında, Sarp sınır kapısının ardındaki yeşil tepeler, Batum’un rengini ele vermişti bana. Artvin’in Camili Köyü’nde de aynı yeşil tepeler karşıma çıkmıştı. Muhtar,...

Damakları şaşırtan rota

Kuzey Ege rotası, damağına düşkün olanlar için oldukça lezzetli bir yolculuk müjdeliyor. Bu rotada öylesine çok lezzet durağı var ki, onlara uğramaktan denize girmeye vakit bulamazsınız. Yolculuğa Çeşme’den başlarsak, sabah kahvaltısı için Ilıca’da Kumrucu Hüseyin’de...

Tava dibine yapışan lezzet

Lezzetli bir yemek pişirmenin şartlarından biri de ateşi kontrol edebilmektir. Bunun için bazı kuralları bilmek gerekir. Ateş ne zaman harlanacak, ne zaman kısılacak, ne kadar kısılacak, ne zaman söndürülecek? Eğer bu kuralları esnetmeye, es...