Antalya’nın damakçatlatan 3 lezzet durağı

0
260

Kaison:

Antalya’ya gidince aklıma hemen şiş köfteler ve piyazlar gelir. Ağzım sulanır. Ama Japon lokantasına gitmek aklımın ucundan bile geçmez. Damağıma güvendiğim bir arkadaşım ısrar edince dayanamadım, Japon mutfağınla pek aram olmamasına rağmen gittim.

Muratpaşa’daki Kaison şık bir restoran. Mönüsü Japon ve Asya esintili. Suşiler Japonya’da yediğim suşilerin tadına yakındı. Akdeniz manzaralı suşi ziyafetinde, Thai soslu somon,  avakado, yılan balıklı ve karidesli suşi, trüf soslu levrek saşimi ve somon saşimi yedim. Daha doğrusu tadına baktım.

Şişçi Kadir’in Yeri:

Bence en lezzetli lokantalar ya sanayi sitelerinde ya da hallerde oluyor. Esnaf her gün yüzyüze baktığı için lezzetin hep aynı olması gerekiyor. Antalya Akdeniz’in en önemli kenti olmasına rağmen balık yerine et ön planda. Bu da yörük kültüründen kaynaklanıyor.

Antalya’da et deyince akla şiş köfte gelir. Her köşe başında bir köfteci bulmak mümkün. Bu gidişimde Yeni Toptancı Hali’ndeki Şişçi Kadir’in Yeri ne gittim. 22 yıllık köfteci. Izgarayı oğlu devralmış. Antalya’da bir laf vardır: Etin alakanlısı, yiğidin delikanlısı. Onun için köftemin “alasulu” yani suyu kaçmamış olmasını tembihledim. Şiş köfte olur da teraturlu piyaz olmaz mı. Velhasıl “halde ziyafet” dört dörtlük oldu. Bir porsiyonda 6 tek köfte var. 20 lira. Kuzu şiş isterseniz 30 lira ödeyeceksiniz. Saat 02.30 ile 11.30 arası nefis çorbaları içebilirsiniz. Sabahları bakır tavada köy yumurtası var.

Arzum Döner:

Arzum Döner Antalya’nın lezetli dönercilerinden biri. 35 yıl önce açılan bu dönerciye Antalya’ya her gidişimde uğrarım. Döneri düve etiyle hazırlıyor.  Etin arasına kuzu kuyruk yağı koyuyorlar. Günde 80 kilo döner takılıyor. Özel sosla terbiye edilmiş et, kurutulmuş meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Ateşin en alt gözüne konan soğanlar dönerden damlayan yağla pişiyor. Döner gramla satılıyor. 100 gram 22 lira. İskender kebap 24, pilav üstü 26 lira. Arap kadayıfını denemenizi öneririm.

a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
Paylaş
Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.