Dünyada restoranların yüzde %90’ı bir yılı bulmadan kapanıyor

0
77
Evde kaldığımız şu günlerde Gurme Mehmet Yaşin gastronomi dünyasından ünlü isimlerle Instagram üzerinden canlı yayın yapmaya devam ediyor. Mehmet Yaşin  Murat Bozok’a“Karantina günleri aşçılarına neler önerirsin? Sektör ne durumda? Michelin yıldızını restoran mı yoksa şef mi alır? diye sordu. Murat Bozok ise Mehmet Yaşin’in sorularını yanıtladı ve karantina günleri aşçılarına tavsiyeler verdi. İşte, Murat Bozok ve Mehmet Yaşin’in Instagram söyleşisinden bazı bölümler.
Mehmet Yaşin: Michelin yıldızını şef mi restoran mı alır?
 
Murat Bozok: Sadece restoran alır. Türkiye’ye gelirken bana da “Michelin yıldızlı şef” dediler. Fakat doğru bir tarif değil. Sadece restoranlar alır yıldızı. Ben restoran sahibiyim diyelim ki Michelin yıldızlı restoranımı sattım. Başka bir restoran açtım. Artık yıldızım olmuyor. O restoran için de değerlendirme yapılıyor.
Mehmet Yaşin: Mönü yazmanın incelikleri nedir?
Murat Bozok: Doğru mekâna doğru mönüyü yazmak lazım. Biz iş planı çıkarıyoruz. Restoran açarken uygun olmayanları caydırmaya çalışıyorum. Para, enerji ve zaman kaybedebilirler. Ben çok güzel yemek yapıyorum eşim, dostum çok beğeniyor diye restoran açmak istiyorlar. Dünyada restoranların yüzde %90’ı bir yılı bulmadan kapanıyor. O yüzden bunu doğru bir şekilde açmak lazım. O bölgede ne gider? diye düşünmek lazım. Gerçekten o bölgeye o planlama uyar mı? onu hesap etmek lazım.
Mehmet Yaşin: Bu günlerde ne yapıyorsun?
Evde genelde yemek yapmıyorum. Bütün hayatım yemekle geçiyor. Okumadığım kitapları okuyorum. İzlemediğim dizileri izliyorum. Yemek yapıyorum ama basit yemekler yapıyorum siyez ve frig bulguruna taktım şu sıralar.
Mehmet Yaşin: Türk erkekleri özellikle mutfağa girer misin? dediğimizde bir övünmeyle “ben mutfağa girmem” derlerdi. Şimdi herkes fırıncı oldu, ekmek yapıyorlar, yemek yapıyorlar. Bunları yayımlıyorlar. Karantina günleri aşçılarına ne önerirsin?
Murat Bozok: Her şeyi yapsınlar. Yemeğin her aşamasında tadına baksınlar. Tada tada oluyor. Damağı güçlendirmek lazım. Her aşamada bana sorarsanız tadına baksınlar. Kitap okusunlar. Şeflerin kitaplarını okusunlar. Reçetenin ana fikrini alıp özümseyip kendimce yorumlamak daha çok hoşuma gidiyor.
Mehmet Yaşin: Sektör ne durumda sence ve bundan sonra bizi neler bekliyor?
Murat Bozok: Sektör çok kötü durumda. Her yerde danışmanlık yapıyoruz. Uzun süredir zaten dünyada ekonomi çok iyi gitmiyordu. Daha az gastronomiye para harcayacak turist geliyordu artık. Şimdi yavaş yavaş azaldı bunlar 2-3 senedir zaten zor gidiyordu. Böyle bir krize yakalandıktan sonra çok büyük bir hasar verecek restoranlara. Restoran sahiplerinin sermayesi çok limitli. Restoranları zor günler bekliyor. Açılınca da insanlar akın akın restoranlara gelmeyecekler. Muhtemelen belli kurallar gelecek. Normalde yüz kişiye servis veren bir yer 50 kişiye servis verecek. Hijyen artacak. Umarım eski normal halimize döneriz. Belli bir dönem acı çekeceğiz gibi görünüyor hazırlıklı olmak lazım.
Başak Okşak
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
a target="_blank" href="http://www.vizeland.com/">
Paylaş
Mehmet Yaşin
20 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yaptıktan sonra Atlas dergisini çıkardı. Daha sonra Doğan Dergi Grubu'nda Genel Müdür olarak çalıştı. Daha sonra Doğan Kitap'ı kurdu. Uzun yıllar yayın yönetmenliğini yaptı. Bu süre boyunca birçok genç yazarı okuyucuya tanıttı. Yayıncılıktan sonra CNN Türk televizyonunda 'Yol Üstü Lezzet Durakları' programını yapmaya başladı. Aynı anda Hürriyet gazetesinde, İstanbul Life, Atlas, Capital, Meat and Beef dergilerinde lezzet yazılar kaleme aldı. Hem gazete, hem sosyal medya hem de televizyonda geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Dört kitabı var.